ICT-sector heeft crisis nog niet overwonnen

Dit jaar bijna 6 procent meer faillissementen in ICT-sector

28 AUGUSTUS 2015

In de eerste helft van 2015 heeft een stijging in het aantal faillissementen in de ICT-sector plaatsgevonden in vergelijking tot de eerste zes maanden van 2014, zo blijkt uit cijfers van Creditsafe, online aanbieder van bedrijf- en kredietrapporten. Waar er 198 ICT-bedrijven in de eerste helft van 2014 failliet werden verklaard, zijn dat er in 2015 209, een stijging van bijna 6 procent. De stijging is opmerkelijk, omdat het aantal faillissementen en vrijwillige opheffingen in andere sectoren juist afneemt.

Uitzondering in trend

Uit een vergelijking met cijfers over andere sectoren die eerder door Creditsafe werden gepubliceerd, blijkt dat de ICT-sector een uitzondering is in de dalende trend van het aantal faillissementen in Nederland. Binnen de retail sector bijvoorbeeld, is een duidelijke daling in het aantal faillissementen waargenomen sinds de piek in 2013.

Het aantal vrijwillige opheffingen in de ICT-sector is in de eerste helft van 2015 (2419) nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van de eerste zes maanden van 2014 (2420). Ook in het aantal vrijwillige opheffingen is in andere sectoren een dalende trend vastgesteld, in tegenstelling dus tot de ICT-sector.

Minder ICT start-ups

Het aantal start-ups in de ICT-sector neemt sinds 2013 af (9881 in 2013, 9141 in 2014) en ook in de eerste zes maanden van 2015 zijn er weer minder startende ICT ondernemers. In het eerste half jaar van 2014 schreven 5040 starters zich nog in bij de Kamer van Koophandel, in 2015 zijn dat er 4762, een daling van 5,5 procent.

Ronald van Megen, Business Development Director bij Creditsafe, licht toe: “Er heerst binnen de ICT-sector een sterke behoefte aan goed geschoold personeel. De groeiende vraag heeft gezorgd voor aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en het is daarom voor ICT’ers aantrekkelijk om voor een werkgever te werken. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor het krimpende aantal starters in de ICT-sector.”

Toename faillissementen bij startende ICT ondernemer

Naast het krimpende aantal starters in de ICT-sector zijn er in de eerste helft van 2015 ook meer start-ups verdwenen in vergelijking tot 2014. Het aantal vrijwillige opheffingen onder ondernemingen jonger dan 3 jaar lag in de eerste helft van 2014 op 716. In 2015 is dat bijna 13 procent meer: 1025 ondernemingen jonger dan 3 jaar werden opgeheven. Ook het aantal faillissementen onder ondernemingen jonger dan 3 jaar is in 2015 toegenomen, van 13 in de eerste helft van 2014 naar 44 in 2015, een toename van bijna 14,5 procent.
Citaten
"Er heerst binnen de ICT-sector een sterke behoefte aan goed geschoold personeel. De groeiende vraag heeft gezorgd voor aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en het is daarom voor ICT’ers aantrekkelijk om voor een werkgever te werken. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor het krimpende aantal starters in de ICT-sector." Ronald van Megen, Business Development Director bij Creditsafe
Contactpersonen
Download PDF
Download PDF
Over Creditsafe

Creditsafe Nederland B.V. is onderdeel van Creditsafe Group. De Creditsafe Group is een privately owned en onafhankelijke groep van bedrijven die actuele bedrijfsinformatie leveren.


Creditsafe is gestart in Noorwegen in oktober 1997 met het idee om via de telefoon kredietinformatie aan het MKB te bieden. De informatie wordt vervolgens via het internet geleverd. Creditsafe kreeg snel voet aan de grond en nu zijn al meer dan 55.000 bedrijven in Europa klant. Ze profiteren van de innovatieve producten op het gebied van kredietinformatie en sales- en marketinginformatie. De rapporten kunnen iedere seconde worden gedownload.

Creditsafe heeft nu vestigingen in Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland, Duitsland, de Benelux en de Verenigde Staten. De Groep heeft nu meer dan 500 mensen in dienst en blijft zijn activiteiten uitbreiden. Het bedrijf heeft de ambitie om ’s werelds leidende aanbieder te worden van online bedrijfsinformatie.

Creditsafe heeft afgelopen jaar als groep meer dan 40 miljoen bedrijfs- en kredietrapporten geleverd in Europa.