Minder starters in 2015 na einde economische crisis

Explosie aantal startende BV’s door wetswijziging

02 SEPTEMBER 2015

Het aantal startende ondernemers in Nederland is in de eerste helft van 2015 gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2014, zo blijkt uit cijfers van Creditsafe, online aanbieder van bedrijf- en kredietrapporten. Na een recordaantal start-ups in 2013, zien nu weer ongeveer net zoveel ondernemers kansen voor het starten van een nieuw bedrijf als in 2010. De daling van het aantal start-ups gaat hand in hand met het dalen van het aantal faillissementen in Nederland en het groeien van de werkgelegenheid waardoor mogelijk minder mensen zich genoodzaakt zien om voor zichzelf te beginnen. Opvallend is verder de explosie aan startende BV’s sinds eind 2012. Door een wetswijziging kunnen ondernemers sinds 1 oktober 2012 zonder startkapitaal een BV oprichten.

Minder start-ups in 2015

In de eerste helft van 2015 is het aantal start-ups met ruim 4 procent gedaald ten opzicht van de eerste helft van 2014. In de eerste helft van 2013, toen een het aantal starters een piek bereikte, schreven 117.628 ondernemers zich in bij de Kamer van Koophandel. In de eerste helft van 2014 waren dat er 111.660 en in de eerste zes maanden van dit jaar zijn dat er 106.927. Desondanks zien we een zeer lichte stijging in het tweede kwartaal van 2015 (47.283) in vergelijking tot het tweede kwartaal van 2014 (46.918).

Ronald van Megen, Business Development Director bij Creditsafe reageert op de daling van het aantal start-ups: “Het is aannemelijk dat het aantal startende ondernemingen samenhangt met het economische klimaat in Nederland. Je merkt dat de economie aantrekt en uit onze cijfers blijkt dat er minder bedrijven failliet gaan. Daardoor groeit de werkgelegenheid en zijn er minder mensen zonder vaste baan die een eigen onderneming opzetten.”

Verhouding aantal startende BV’s weer stabiel
Het aantal startende BV’s steeg explosief sinds eind 2012. Zo openden 30.644 bedrijven hun deuren in de eerste helft van 2013, een stijging van ruim 42 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van 2012. De explosie volgde op een wetswijziging op 1 oktober 2012 waardoor ondernemers met één eurocent een BV kunnen oprichten en voor het starten van een BV dus niet langer een startkapitaal van € 18.000 nodig is. Ook in 2014 en 2015 is het aantal startende BV’s hoger dan voor de wetswijziging. De verhouding tussen het aantal startende BV’s, VOF’s en Eenmanszaken ligt in 2015 echter wel weer gelijk met die van 2012: 25 procent BV’s, 8 procent VOF’s en 67 procent Eenmanszaken.
Citaten
"Het is aannemelijk dat het aantal startende ondernemingen samenhangt met het economische klimaat in Nederland. Je merkt dat de economie aantrekt en uit onze cijfers blijkt dat er minder bedrijven failliet gaan. Daardoor groeit de werkgelegenheid en zijn er minder mensen zonder vaste baan die een eigen onderneming opzetten." Ronald van Megen, Business Development Director bij Creditsafe
Contactpersonen
Download PDF
Download PDF
Over Creditsafe

Creditsafe Nederland B.V. is onderdeel van Creditsafe Group. De Creditsafe Group is een privately owned en onafhankelijke groep van bedrijven die actuele bedrijfsinformatie leveren.


Creditsafe is gestart in Noorwegen in oktober 1997 met het idee om via de telefoon kredietinformatie aan het MKB te bieden. De informatie wordt vervolgens via het internet geleverd. Creditsafe kreeg snel voet aan de grond en nu zijn al meer dan 55.000 bedrijven in Europa klant. Ze profiteren van de innovatieve producten op het gebied van kredietinformatie en sales- en marketinginformatie. De rapporten kunnen iedere seconde worden gedownload.

Creditsafe heeft nu vestigingen in Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland, Duitsland, de Benelux en de Verenigde Staten. De Groep heeft nu meer dan 500 mensen in dienst en blijft zijn activiteiten uitbreiden. Het bedrijf heeft de ambitie om ’s werelds leidende aanbieder te worden van online bedrijfsinformatie.

Creditsafe heeft afgelopen jaar als groep meer dan 40 miljoen bedrijfs- en kredietrapporten geleverd in Europa.