Wéér minder faillissementen en start-ups in 2015

Uitzondering cultuursector: maar liefst 43 procent meer instellingen op de fles

02 FEBRUARI 2016
Samenvatting
Zowel minder faillissementen als start-ups in 2015, zo blijkt uit cijfers van Creditsafe, online aanbieder van bedrijf- en kredietrapporten. Alleen de cultuursector heeft een zwaar jaar achter de rug. Hier vielen maar liefst 43 procent meer faillissementen dan in 2014 het geval was.

Zowel minder faillissementen als start-ups in 2015, zo blijkt uit cijfers van Creditsafe, online aanbieder van bedrijf- en kredietrapporten. Alleen de cultuursector heeft een zwaar jaar achter de rug. Hier vielen maar liefst 43 procent meer faillissementen dan in 2014 het geval was.

Cultuursector ontvangt zware klappen
Hoewel het aantal faillissementen in 2015 met 12,7 procent is afgenomen in vergelijking tot 2014, had de cultuursector het zwaar te verdragen. In deze sector zijn 40 faillissementen gevallen, een toename van 43 procent ten opzichte van 2014. De bestedingen van het Ministerie van OCW aan cultuur zijn ten opzichte van 2010 in totaal 225 miljoen euro per jaar minder, zo blijkt uit de cultuurcijfers van adviesbureau Berenschot. Dat betekent een afname van 24 procent in 2013 ten opzichte van 2010. Berenschot verwacht dat de gemeentelijke bezuinigingen pas na 2015 doorgevoerd zullen worden. Omdat de gemeente de grootste financier van cultuur is, zal dit mogelijk leiden tot nog meer faillissementen in culturele sector in 2016.

Steeds minder bedrijven gaan over de kop
In alle andere sectoren is het aantal faillissementen ten opzichte van 2014 afgenomen, met uitschieters in de industrie (-18,8%), transport (-17,3%), zorg en onderwijs (-16,3%) en groot- en detailhandel (-15,3%). In de zorg en onderwijssector zagen we in 2014 nog een toename van 9 procent in het aantal faillissementen ten opzicht van 2013. Maar ook in 2015 gaat deze sector mee in de trend met een flinke daling van 16,3 procent. Ook in de detailhandel is een daling van bijna 7 procent te zien, ondanks de faillissementen in 2015 van bekende retailers V&D, Macintosh (o.a. Scapino, Dolcis, Invito, Manfield en PRO Sport), DA Retailgroep, BAS group (Dixons, iCentre en MyCom), Miss Etam, Schoenenreus en Taft, zit ook deze sector in de lift.

Rachid Ennadre, Managing Director bij Creditsafe, licht toe: “Terwijl we in iedere andere sector een daling in het aantal faillissementen hebben waargenomen, kreeg de cultuursector zware klappen in 2015. De bezuinigingen op kunst en cultuur zijn dus ook in onze gegevens van 2015 duidelijk terug te zien. In de andere sectoren zien we duidelijk de positieve invloed van de aantrekkende economie in Nederland.”

Toename start-ups in bouw- en industriesector

Samen met de afname van het aantal faillissementen in ons land, neemt ook het aantal start-ups met 3,8 procent verder af in 2015. In 2014 werd al een afname van 2,9 procent waargenomen ten opzichte van 2013. Alleen in de bouw- en industriesector neemt het aantal start-ups net als in 2014 toe, met respectievelijk 5,5 en 3,6 procent.

Vooral het aantal start-ups in de landbouw, bosbouw en visserij neemt met 23,9 procent sterk af, terwijl we hier in 2014 nog een sterke toename van 48 procent zagen. In de zorg en onderwijssector is eenzelfde fluctuatie in 2014 en 2015 te zien. In 2014 zagen we daar een toename van 10,8 procent in het aantal start-ups, dit jaar een afname van 10,3 procent.
Citaten
"Terwijl we in iedere andere sector een daling in het aantal faillissementen hebben waargenomen, kreeg de cultuursector zware klappen in 2015. De bezuinigingen op kunst en cultuur zijn dus ook in onze gegevens van 2015 duidelijk terug te zien. In de andere sectoren zien we duidelijk de positieve invloed van de aantrekkende economie in Nederland." Rachid Ennadre, Managing Director bij Creditsafe
Download PDF
Download PDF
Over Creditsafe

Creditsafe Nederland B.V. is onderdeel van Creditsafe Group. De Creditsafe Group is een privately owned en onafhankelijke groep van bedrijven die actuele bedrijfsinformatie leveren.


Creditsafe is gestart in Noorwegen in oktober 1997 met het idee om via de telefoon kredietinformatie aan het MKB te bieden. De informatie wordt vervolgens via het internet geleverd. Creditsafe kreeg snel voet aan de grond en nu zijn al meer dan 55.000 bedrijven in Europa klant. Ze profiteren van de innovatieve producten op het gebied van kredietinformatie en sales- en marketinginformatie. De rapporten kunnen iedere seconde worden gedownload.

Creditsafe heeft nu vestigingen in Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland, Duitsland, de Benelux en de Verenigde Staten. De Groep heeft nu meer dan 500 mensen in dienst en blijft zijn activiteiten uitbreiden. Het bedrijf heeft de ambitie om ’s werelds leidende aanbieder te worden van online bedrijfsinformatie.

Creditsafe heeft afgelopen jaar als groep meer dan 40 miljoen bedrijfs- en kredietrapporten geleverd in Europa.