111477 2bad45ce 6ac6 488a a033 cc3abf05cd4b faillissementen 2520beeld large 1382530717

Beroerde zomerperiode voor Nederlandse horeca

Den Haag, 13 september 2016 – Maar liefst 27,3 procent meer faillissementen in augustus 2016 ten opzichte van 2015 in de horecasector, zo blijkt uit cijfers van Creditsafe, online aanbieder van bedrijfs- en kredietrapporten. Opmerkelijk, want het aantal faillissementen in Nederland is al enige tijd aan het dalen. Ook in augustus, waar over heel Nederland in totaal 330 faillissementen zijn gevallen, is een daling van 31,4 procent ten opzichte van augustus 2015 te zien.

De stijging van het aantal faillissementen in augustus in de sector logies-, maaltijd- en drankverstrekking is ook opvallend omdat de horeca het vaak juist moet hebben van de zomermaanden. Desondanks zijn er in augustus 28 bedrijven op de fles gegaan, terwijl dat er in augustus 2015 maar 22 waren. De meeste faillissementen vielen in de provincie Noord-Brabant. Daar gingen 9 horecabedrijven op de fles.

De Nederlandse horeca heeft het ook in de aanloop naar de zomer zwaar gehad. In de maanden april, mei, juni en juli vielen respectievelijk 27, 31, 31 en 28 faillissementen. In diezelfde vier maanden van het vorige jaar vielen in totaal slechts 88 faillissementen, dat is 29 minder dan dit jaar.

Rachid Ennadre, Managing Director bij Creditsafe Nederland, licht toe: “De verscherpte overheidsregels zouden een voordehand liggende reden kunnen zijn voor de stijging van het aantal faillissementen in de afgelopen maanden. Daarnaast hebben veel horecagelegenheden mogelijk nog de zomer afgewacht, maar is het mindere weer in het begin van de zomer uiteindelijk de druppel geweest...”

Download PDF
Download PDF
Over Creditsafe

Creditsafe Nederland B.V. is onderdeel van Creditsafe Group. De Creditsafe Group is een privately owned en onafhankelijke groep van bedrijven die actuele bedrijfsinformatie leveren.


Creditsafe is gestart in Noorwegen in oktober 1997 met het idee om via de telefoon kredietinformatie aan het MKB te bieden. De informatie wordt vervolgens via het internet geleverd. Creditsafe kreeg snel voet aan de grond en nu zijn al meer dan 55.000 bedrijven in Europa klant. Ze profiteren van de innovatieve producten op het gebied van kredietinformatie en sales- en marketinginformatie. De rapporten kunnen iedere seconde worden gedownload.

Creditsafe heeft nu vestigingen in Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland, Duitsland, de Benelux en de Verenigde Staten. De Groep heeft nu meer dan 500 mensen in dienst en blijft zijn activiteiten uitbreiden. Het bedrijf heeft de ambitie om ’s werelds leidende aanbieder te worden van online bedrijfsinformatie.

Creditsafe heeft afgelopen jaar als groep meer dan 40 miljoen bedrijfs- en kredietrapporten geleverd in Europa.