Meer dan een kwart webwinkels stopt binnen twee jaar

25 procent meer faillissementen onder webshops in 2016

Den Haag, 15 december 2016 – Van de 9469 webshops gestart in 2015 is na twee jaar nog maar 72,5 procent actief. 412 webwinkels opgericht in 2015 stopte al meteen in datzelfde jaar en 2185 webwinkels stopte in 2016, zo blijkt uit cijfers van Creditsafe, online aanbieder van bedrijfs- en kredietrapporten. Het aantal faillissementen onder webshops is in 2016 verder gestegen met 25 procent, een jaar eerder was deze stijging nog maar 4 procent. In totaal gingen er tot nu toe 65 webwinkels failliet in 2016.

Vooral de webwinkels die als Besloten Vennootschappen genoteerd staan, hadden het dit jaar zwaar te verduren: zij zijn verantwoordelijk voor 70,8 procent van de totale faillissementen in 2016. Bij de vrijwillige stopzettingen zijn het juist de Eenmanszaken die naar voren springen. Van de in totaal 6.914 opzeggingen in 2016, beslaan zij hiervan namelijk 73,3 procent.

Concurrentie is groot voor startende webwinkel

Uit de Thuiswinkel Markt Monitor 2016 blijkt dat er dit jaar online 1,26 miljard euro werd uitgegeven aan Sinterklaas en dat is 35 procent meer dan vorig jaar. Inmiddels kopen meer dan 11,1 miljoen mensen in Nederland weleens online een product en de online aankopen groeien ieder jaar met dubbele cijfers. Cato Syversen, Group CEO, Creditsafe, legt uit dat beginnende webwinkels het moeilijk hebben:

“Ondanks dat de online omzet blijft groeien, is het voor de nieuwe webwinkels lastig om de concurrentie aan te gaan met de gevestigde webwinkels die een uitgebreid assortiment hebben, binnen 24 uur kunnen leveren, en waarbij het verzenden en terugsturen vaak gratis is. Als beginnende webwinkel kun je vaak alleen nog het verschil maken als je je richt op een niche.”

Daling aantal startende webwinkels

De dalende lijn van het aantal startende webwinkels zet zich verder voort. In 2016 waren er namelijk 3,3 procent minder startups in de sector dan in 2015. Tot 2014 nam het aantal startende webwinkels ieder jaar nog toe.

Download PDF
Download PDF
Over Creditsafe

Creditsafe Nederland B.V. is onderdeel van Creditsafe Group. De Creditsafe Group is een privately owned en onafhankelijke groep van bedrijven die actuele bedrijfsinformatie leveren.


Creditsafe is gestart in Noorwegen in oktober 1997 met het idee om via de telefoon kredietinformatie aan het MKB te bieden. De informatie wordt vervolgens via het internet geleverd. Creditsafe kreeg snel voet aan de grond en nu zijn al meer dan 55.000 bedrijven in Europa klant. Ze profiteren van de innovatieve producten op het gebied van kredietinformatie en sales- en marketinginformatie. De rapporten kunnen iedere seconde worden gedownload.

Creditsafe heeft nu vestigingen in Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland, Duitsland, de Benelux en de Verenigde Staten. De Groep heeft nu meer dan 500 mensen in dienst en blijft zijn activiteiten uitbreiden. Het bedrijf heeft de ambitie om ’s werelds leidende aanbieder te worden van online bedrijfsinformatie.

Creditsafe heeft afgelopen jaar als groep meer dan 40 miljoen bedrijfs- en kredietrapporten geleverd in Europa.