Lichte groei kredietwaardigheid Nederlandse bedrijven

17 NOVEMBER 2011, DEN HAAG
Samenvatting
De gemiddelde kredietwaardigheid van Nederlandse bedrijven is tussen augustus 2010 en november 2011 met 1,19% gestegen. Dit blijkt uit een uitgebreide analyse uitgevoerd door Creditsafe, online aanbieder van bedrijfs- en kredietrapporten. Het onderzoek richtte zich op negen vooraanstaande sectoren, waaronder ‘Landbouw’, ‘Retail’, ‘Financiële en zakelijke dienstverlening’ en ‘Onderwijs, Gezondheidszorg & Maatschappelijke dienstverlening’.
De Creditsafe onderzoeksresultaten tonen aan dat er in februari 2011 nog sprake was van een lichte daling (0,63%) ten opzichte van ruim een half jaar eerder, maar in verloop van 2011 heeft het Nederlandse bedrijfsleven een groei doorgemaakt wat betreft kredietwaardigheid. Met een huidig kredietwaardigheidscijfer van 73,65 (op een schaal van 100) behoort Nederland tot de landen in Europa waarin bedrijven en instellingen de hoogste kredietwaardigheid behalen.

De groei van gemiddelde kredietwaardigheid is voornamelijk te danken aan een significante groei binnen de sectoren ‘Landbouw’ en ‘Onderwijs, Gezondheidszorg & Maatschappelijke dienstverlening’. De kredietwaardigheid binnen de ‘Landbouw’-sector was tussen augustus 2010 en februari 2011 nagenoeg stabiel, maar de gemiddelde score steeg daarna flink, van 66,63 naar 69,91. In de sector ‘Onderwijs, Gezondheidszorg & Maatschappelijke dienstverlening’ was de groei nog opvallender. In eerste instantie daalde de gemiddelde kredietwaardigheid met 1,68 naar een score van 73,84 in februari 2011, negen maanden later was deze score gestegen naar 77,55. Logischerwijs steeg ook het percentage bedrijven met een hoog kredietwaardigheidscijfer (59 of hoger) in deze sector, flink zelfs, van 63,04% in februari 2011 naar 73,44% negen maanden later. Het is met name deze groei die voor een totale percentuele stijging van 3,17% (van augustus 2010 tot november 2011) heeft gezorgd waar het gaat om bedrijven met een hoog kredietwaardigheidscijfer. Het percentage bedrijven met een lage kredietwaardigheid daalde bovendien iets, van 0,37% in augustus 2010 naar 0,29% vandaag.

De stijging van de gemiddelde kredietwaardigheid van Nederlandse bedrijven is in lijn met de lichte economische groei die Nederland tot november dit jaar heeft doorgemaakt.

Creditsafe is een van oorsprong Noors bedrijf en online aanbieder van bedrijfs- en kredietrapporten. Gebaseerd op diverse bronnen is Creditsafe in staat ieder geregistreerd bedrijf een kredietwaardigheidscore te geven, een waardevolle graadmeter om de kans op faillissement van een bedrijf of onderneming binnen afzienbare tijd te bepalen. Creditsafe beschikt over dezelfde informatie als de Kamer van Koophandel, maar biedt daarnaast ook inzicht in eventueel relevante rechtszaken en stelt de gebruiker in staat online media te doorzoeken naar publicaties over bedrijven en directeuren, eventueel in combinatie met risicotermen.


NIET TER PUBLICATIE

Journalisten account Creditsafe
Schrijf je met enige regelmaat over de financiële toestand van bepaalde bedrijven of sectoren en wil je Creditsafe data gebruiken om deze publicaties kracht bij te zetten? Geen probleem, wij kunnen een gratis account voor je aanmaken zodat je toegang hebt tot de Creditsafe diensten. Hiermee krijg je ook toegang tot de persoplossing ‘Media Solutions’, waarmee de berichtgeving in de media gevolgd kan worden, handig om te zien wat er eerder bijvoorbeeld al over een bepaald bedrijf gepubliceerd is. Een Creditsafe werknemer geeft je bovendien een korte telefonische toelichting op het systeem. Bij interesse in een dergelijk account kun je contact opnemen met Grayling.
Contactpersonen
Over Creditsafe

Creditsafe Nederland B.V. is onderdeel van Creditsafe Group. De Creditsafe Group is een privately owned en onafhankelijke groep van bedrijven die actuele bedrijfsinformatie leveren.


Creditsafe is gestart in Noorwegen in oktober 1997 met het idee om via de telefoon kredietinformatie aan het MKB te bieden. De informatie wordt vervolgens via het internet geleverd. Creditsafe kreeg snel voet aan de grond en nu zijn al meer dan 55.000 bedrijven in Europa klant. Ze profiteren van de innovatieve producten op het gebied van kredietinformatie en sales- en marketinginformatie. De rapporten kunnen iedere seconde worden gedownload.

Creditsafe heeft nu vestigingen in Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland, Duitsland, de Benelux en de Verenigde Staten. De Groep heeft nu meer dan 500 mensen in dienst en blijft zijn activiteiten uitbreiden. Het bedrijf heeft de ambitie om ’s werelds leidende aanbieder te worden van online bedrijfsinformatie.

Creditsafe heeft afgelopen jaar als groep meer dan 40 miljoen bedrijfs- en kredietrapporten geleverd in Europa.