2012 lijkt een nieuw dieptepunt voor de bouwsector te worden

38% procent meer bouwbedrijven failliet in 2012 dan in 2011

24 SEPTEMBER 2012, DEN HAAG
Samenvatting
Dat de crisis in de bouwsector hard heeft toegeslagen is bekend. Niet alleen stijgt het aantal faillissementen, maar het aantal start-ups in de bouwsector daalt ook.

Uit cijfers van Creditsafe, online aanbieder van bedrijfs- en kredietrapporten, blijkt dat er in de eerste acht maanden van 2012 38% procent meer bouwbedrijven failliet gingen dan in 2011. In 2011 leek de bouwsector juist uit het diepe dal van de crisis te klimmen met 4% minder faillissementen dan in 2010. Echter, zijn er in de eerste acht maanden van 2012 ook bijna 5% minder nieuwe bedrijven gestart zijn dan in 2011. Vooralsnog lijkt 2012 een nieuw dieptepunt voor de bouwsector te worden.

Opvallend is dat de meeste nieuwe ondernemingen gestart worden in sectoren met het hoogste aantal faillissementen. Zo zijn er veel nieuwe start-ups in projectontwikkeling, algemene burgerlijke en utiliteitsbouw en in loodgieterswerk. In de timmerbouw slaat de aanhoudende crisis zelfs harder toe dan in andere sectoren. Naast een stijging van het aantal faillissementen zien steeds minder nieuwe ondernemers kansen in deze industrie. In het laatste kwartaal kan de bouw nog stevig aantrekken wanneer de plannen van een eventueel nieuw kabinet voor meer vertrouwen in de economie zorgen, maar de voortekenen zijn slecht.

Documenten
Contactpersonen
Over Creditsafe

Creditsafe Nederland B.V. is onderdeel van Creditsafe Group. De Creditsafe Group is een privately owned en onafhankelijke groep van bedrijven die actuele bedrijfsinformatie leveren.


Creditsafe is gestart in Noorwegen in oktober 1997 met het idee om via de telefoon kredietinformatie aan het MKB te bieden. De informatie wordt vervolgens via het internet geleverd. Creditsafe kreeg snel voet aan de grond en nu zijn al meer dan 55.000 bedrijven in Europa klant. Ze profiteren van de innovatieve producten op het gebied van kredietinformatie en sales- en marketinginformatie. De rapporten kunnen iedere seconde worden gedownload.

Creditsafe heeft nu vestigingen in Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland, Duitsland, de Benelux en de Verenigde Staten. De Groep heeft nu meer dan 500 mensen in dienst en blijft zijn activiteiten uitbreiden. Het bedrijf heeft de ambitie om ’s werelds leidende aanbieder te worden van online bedrijfsinformatie.

Creditsafe heeft afgelopen jaar als groep meer dan 40 miljoen bedrijfs- en kredietrapporten geleverd in Europa.