Aantal faillissementen Nederland stijgt explosief met 26%

In Friesland en Zeeland verdubbeling aantal faillissementen

18 OKTOBER 2012, DEN HAAG
Samenvatting
Het aantal faillissementen in Nederland is in de eerste acht maanden van dit jaar explosief gestegen. In 2012 zijn namelijk ruim 26% bedrijven meer failliet gegaan dan in de eerste acht maanden van 2011. Tussen 2010 en 2011 was dit stijgingspercentage in diezelfde periode nog maar 3%. Tevens blijkt uit cijfers van Creditsafe, online aanbieder van bedrijfs- en kredietrapporten, dat het aantal faillissementen per provincie niet alleen sterk verschilt, maar ook duidelijk fluctueert.

In 2010 en 2011 was het hoogste aantal faillissementen in de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant. In 2012 is in de provincie Noord-Holland het absoluut aantal faillissementen het hoogst. Ook slaat de economische crisis in 2012 ongenadig hard toe in provincies als Friesland en Zeeland waar het aantal faillissementen met respectievelijk 100% en 116,67% is gestegen.

Alleen het aantal faillissementen in de provincie Flevoland  is tussen 2010 en 2012 relatief stabiel gebleven. Opvallend is dat in Zuid-Holland en Noord-Brabant het aantal faillissement daalt, terwijl het percentage vooral in Gelderland en Overijssel sterk stijgt. Ook in Utecht, Drenthe en Limburg zijn het aantal faillissementen gestegen. 

Citaten
"Aan de explosieve stijging van het aantal faillissementen kunnen we aflezen dat de economische recessie ook in 2012 leidt tot harde klappen in het bedrijfsleven. Voor ondernemend Nederland blijft het daarom van groot belang om debiteuren zorgvuldig te monitoren en de kredietwaardigheid van zakelijke partners goed in de gaten te houden zodat ook gezonde ondernemingen niet in ernstige financiële problemen komen vanwege onbetaalde rekeningen." Andrew Harris, Managing Director Creditsafe Nederland.
Afbeeldingen
Documenten
Contactpersonen
Over Creditsafe

Creditsafe Nederland B.V. is onderdeel van Creditsafe Group. De Creditsafe Group is een privately owned en onafhankelijke groep van bedrijven die actuele bedrijfsinformatie leveren.


Creditsafe is gestart in Noorwegen in oktober 1997 met het idee om via de telefoon kredietinformatie aan het MKB te bieden. De informatie wordt vervolgens via het internet geleverd. Creditsafe kreeg snel voet aan de grond en nu zijn al meer dan 55.000 bedrijven in Europa klant. Ze profiteren van de innovatieve producten op het gebied van kredietinformatie en sales- en marketinginformatie. De rapporten kunnen iedere seconde worden gedownload.

Creditsafe heeft nu vestigingen in Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland, Duitsland, de Benelux en de Verenigde Staten. De Groep heeft nu meer dan 500 mensen in dienst en blijft zijn activiteiten uitbreiden. Het bedrijf heeft de ambitie om ’s werelds leidende aanbieder te worden van online bedrijfsinformatie.

Creditsafe heeft afgelopen jaar als groep meer dan 40 miljoen bedrijfs- en kredietrapporten geleverd in Europa.