23% van nieuwe BV’s hebben startkapitaal van 1 euro

Minder dan 18.000 euro startkapitaal bij 41% van nieuwe BV’s

28 NOVEMBER 2012, DEN HAAG
Samenvatting
Sinds 1 oktober 2012 heeft de overheid het eenvoudiger en goedkoper gemaakt om een besloten vennootschap op te richten. Het minimale startkapitaal van 18.000 euro is niet meer een verplichte eis voor ondernemers om een BV op te kunnen richten.

Uit cijfers van Creditsafe, online aanbieder van bedrijfs- en kredietrapporten, blijkt dat hier dankbaar gebruik van wordt gemaakt door vooral kleinere en startende ondernemers. 41% van de organisaties die in oktober 2012 gekozen hebben voor een besloten vennootschap als rechtsvorm beschikken over een startkapitaal van minder dan 18.000 euro. Opvallend is dat maar liefst 23% van de nieuwe BV’s in oktober een startkapitaal opgeeft van 1 euro. Deze BV’s hebben geen startkapitaal of willen mogelijk geen inzicht geven in de financiële situatie van het bedrijf.

Door een BV op te richten kunnen kleinere en startende ondernemers voorkomen dat zij met privévermogen garant staan bij een mogelijk faillissement. Het verplichte startkapitaal van 18.000 euro werd gezien als een ‘verzekering’ voor mogelijke schuldeisers. Nu ook bedrijven met startkapitaal onder de 18.000 euro een BV kunnen starten, zijn er wel andere regels om crediteuren te beschermen. Zo mag een BV bijvoorbeeld volgens de nieuwe regels geen dividend meer uitkeren als duidelijk is dat het bedrijf na die uitkering zijn opeisbare schulden niet kan betalen. Bedrijven kunnen zelf ook zorgen dat zij het risico op wanbetalers verkleinen door vooraf de betalingservaringen van een mogelijke klant of leverancier te analyseren.

“Voor crediteuren kan het bij financiële mislukkingen van debiteuren al te laat zijn omdat zij achteraan in de rij staan bij faillissementen. Daarom is het belangrijk dat bedrijven vooraf informatie krijgen waarmee ze betalingsrisico’s beter kunnen inschatten. Het monitoren van debiteuren wordt steeds belangrijker en wij raden aan om de kredietwaardigheid van een bedrijf altijd te controleren voordat je zaken gaat doen. De bedrijf- en kredietrapporten van Creditsafe bieden hiervoor de perfecte uitkomst”, aldus Andrew Harris, managing Director Creditsafe Nederland.

Documenten
Contactpersonen
Over Creditsafe

Creditsafe Nederland B.V. is onderdeel van Creditsafe Group. De Creditsafe Group is een privately owned en onafhankelijke groep van bedrijven die actuele bedrijfsinformatie leveren.


Creditsafe is gestart in Noorwegen in oktober 1997 met het idee om via de telefoon kredietinformatie aan het MKB te bieden. De informatie wordt vervolgens via het internet geleverd. Creditsafe kreeg snel voet aan de grond en nu zijn al meer dan 55.000 bedrijven in Europa klant. Ze profiteren van de innovatieve producten op het gebied van kredietinformatie en sales- en marketinginformatie. De rapporten kunnen iedere seconde worden gedownload.

Creditsafe heeft nu vestigingen in Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland, Duitsland, de Benelux en de Verenigde Staten. De Groep heeft nu meer dan 500 mensen in dienst en blijft zijn activiteiten uitbreiden. Het bedrijf heeft de ambitie om ’s werelds leidende aanbieder te worden van online bedrijfsinformatie.

Creditsafe heeft afgelopen jaar als groep meer dan 40 miljoen bedrijfs- en kredietrapporten geleverd in Europa.