2012 grootste aantal faillissementen in vastgoedsector sinds start crisis

Toename faillissementen in vastgoedsector houdt aan

17 JANUARI 2013, DEN HAAG
Samenvatting
In het afgelopen jaar is het aantal faillissementen in de vastgoedsector met 8% gestegen ten opzichte van 2011, zo blijkt uit cijfers van Creditsafe, online aanbieder van bedrijfs- en kredietrapporten. Na het rampjaar 2011 waarin 28% meer faillissementen werden gemeld dan in 2010, blijft het aantal faillissementen nog steeds stijgen. Vooral makelaars en ondernemers die handelen in onroerend goed hebben het zwaar te verduren gehad in de afgelopen vier jaar.

Ondanks dat de sector harde klappen heeft gekregen, starten nog steeds veel ondernemers een nieuw bedrijf in deze sector. De verklaring hiervoor is dat werklozen uit deze sector zelf een eenmanszaak beginnen, terwijl ze eerder voor een baas werkten.  In 2012 werden ruim 4200 nieuwe ondernemingen gestart. Dit is wel 11% minder dan in 2011.

Andrew Harris, Managing Director Creditsafe Nederland zegt hierover het volgende: “Ondanks het feit dat in de afgelopen twee jaar niet zoveel huizen zijn verkocht als in het vierde kwartaal van 2012, kreeg de vastgoedsector opnieuw harde klappen in het afgelopen jaar. Als we de gegevens van de afgelopen jaren op een rij zetten, dan zijn er nog geen tekenen van herstel te zien. De plotselinge eindejaarshausse op de huizenmarkt komt zeer waarschijnlijk door de aanscherping van de hypotheekregels per 1 januari en het blijft dus onverminderd belangrijk om de financiële situatie van zakenpartners in de vastgoedsector van dichtbij te monitoren.” 

Contactpersonen
Over Creditsafe

Creditsafe Nederland B.V. is onderdeel van Creditsafe Group. De Creditsafe Group is een privately owned en onafhankelijke groep van bedrijven die actuele bedrijfsinformatie leveren.


Creditsafe is gestart in Noorwegen in oktober 1997 met het idee om via de telefoon kredietinformatie aan het MKB te bieden. De informatie wordt vervolgens via het internet geleverd. Creditsafe kreeg snel voet aan de grond en nu zijn al meer dan 55.000 bedrijven in Europa klant. Ze profiteren van de innovatieve producten op het gebied van kredietinformatie en sales- en marketinginformatie. De rapporten kunnen iedere seconde worden gedownload.

Creditsafe heeft nu vestigingen in Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland, Duitsland, de Benelux en de Verenigde Staten. De Groep heeft nu meer dan 500 mensen in dienst en blijft zijn activiteiten uitbreiden. Het bedrijf heeft de ambitie om ’s werelds leidende aanbieder te worden van online bedrijfsinformatie.

Creditsafe heeft afgelopen jaar als groep meer dan 40 miljoen bedrijfs- en kredietrapporten geleverd in Europa.