Transportsector in grote financiële problemen

Start-ups binnen de transportsector wel opnieuw toegenomen

17 JANUARI 2013, DEN HAAG
Samenvatting
In 2012 zijn veel logistieke dienstverleners in de financiële problemen gekomen door de aanhoudende crisis. Het aantal faillissementen in de transportsector is met 38% gestegen in vergelijking met 2011. In 2011 daalde het aantal faillissementen in vergelijking met het jaar daarvoor nog met bijna 6%. Hoewel het zware tijden zijn, is het aantal start-ups voor het derde jaar op rij toegenomen blijkt uit cijfers van Creditsafe, online aanbieder van bedrijfs- en kredietrapporten.

Vooral in traditioneel competitieve sectoren zoals de taxibranche en de koeriersdiensten gaan faillissementen en start-ups hand in hand. Binnen de sector vrachtvervoer  is het aantal ondernemingen dat over de kop is gegaan toegenomen met 17%, maar is het aantal start-ups gelijk gebleven. Opvallend is dat in de zee- en kustvaart en dan voornamelijk de vracht-, tank- en sleepvaart relatief weinig faillissementen hebben plaatsgevonden. Er zijn zelfs honderden nieuwe ondernemingen gestart. In 2012 zijn in totaal bijna 7% meer nieuwe ondernemingen in de transportsector opgericht dan in 2011.

Faillissementen bieden andere ondernemers niet alleen nieuwe kansen, maar ook risico’s. Ondernemingen die afhankelijk zijn van andere organisaties binnen de sector zoals expediteurs, cargadoors, bevrachters en de opslagsector hebben het zwaar te verduren gehad. Het faillissement van zakelijke partners kan ernstige financiële gevolgen hebben voor gezonde ondernemingen en daarom blijft het van groot belang om debiteuren zorgvuldig te monitoren.

Andrew Harris, Managing Director Creditsafe Nederland: “Creditsafe beschikt over financiële informatie van alle bedrijven in Nederland. Met deze informatie stellen we voor onze klanten bedrijfs- en kredietrapporten op en kunnen we ook de financiële prestaties van een hele sector in kaart brengen. Uit onze analyse blijkt dat de transportsector onder druk staat, maar dat er veel ondernemers ook perspectief zien.”

Contactpersonen
Over Creditsafe

Creditsafe Nederland B.V. is onderdeel van Creditsafe Group. De Creditsafe Group is een privately owned en onafhankelijke groep van bedrijven die actuele bedrijfsinformatie leveren.


Creditsafe is gestart in Noorwegen in oktober 1997 met het idee om via de telefoon kredietinformatie aan het MKB te bieden. De informatie wordt vervolgens via het internet geleverd. Creditsafe kreeg snel voet aan de grond en nu zijn al meer dan 55.000 bedrijven in Europa klant. Ze profiteren van de innovatieve producten op het gebied van kredietinformatie en sales- en marketinginformatie. De rapporten kunnen iedere seconde worden gedownload.

Creditsafe heeft nu vestigingen in Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland, Duitsland, de Benelux en de Verenigde Staten. De Groep heeft nu meer dan 500 mensen in dienst en blijft zijn activiteiten uitbreiden. Het bedrijf heeft de ambitie om ’s werelds leidende aanbieder te worden van online bedrijfsinformatie.

Creditsafe heeft afgelopen jaar als groep meer dan 40 miljoen bedrijfs- en kredietrapporten geleverd in Europa.