Totaal aantal faillissementen in 2012 voor derde jaar op rij gestegen

Aanwas nieuwe bedrijven voor het eerst in drie jaar gekrompen

17 JANUARI 2013, DEN HAAG
Samenvatting
In 2012 is het totaal aantal faillissementen in Nederland met ruim 10% gestegen ten opzichte van 2011. Dit is het derde jaar op rij dat het aantal faillissementen in Nederland stijgt ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2010 was de stijging 14% en in 2011 ruim 23% ten opzichte van het jaar ervoor. In het afgelopen jaar is de stijging dus minder fors dan in 2011, zo blijkt uit cijfers van Creditsafe, online aanbieder van bedrijfs- en kredietrapporten.

Transportsector

In 2012 zijn veel logistieke dienstverleners in de financiële problemen gekomen door de aanhoudende crisis. Het aantal faillissementen in de transportsector is met 38% gestegen in vergelijking met 2011. In 2011 daalde het aantal faillissementen in vergelijking met het jaar daarvoor nog met bijna 6%. Hoewel het zware tijden zijn, is het aantal start-ups voor het derde jaar op rij toegenomen.

Vastgoedsector

In het afgelopen jaar is het aantal faillissementen in de vastgoedsector met 8% gestegen ten opzichte van 2011. Na het rampjaar 2011 waarin 28% meer faillissementen werden gemeld dan in 2010, blijft het aantal faillissementen nog steeds stijgen. Vooral makelaars en ondernemers die handelen in onroerend goed hebben het zwaar te verduren gehad in de afgelopen vier jaar.

Bouwsector

In de hele bouwsector zijn in 2012 uitzonderlijk veel bedrijven failliet gegaan. Er zijn maar liefst 33% meer bedrijven failliet gegaan dan in 2011. In afgelopen jaren nam het aantal faillissementen wat af, maar 2012 bleek een inktzwart jaar voor de bouw. Niet alleen aannemers maar ook loodgieters en schilders zijn in 2012 massaal failliet verklaard. Er zijn 36% meer loodgieters en 25% meer schilders over de kop gegaan in 2012 dan in 2011.

Documenten
Contactpersonen
Over Creditsafe

Creditsafe Nederland B.V. is onderdeel van Creditsafe Group. De Creditsafe Group is een privately owned en onafhankelijke groep van bedrijven die actuele bedrijfsinformatie leveren.


Creditsafe is gestart in Noorwegen in oktober 1997 met het idee om via de telefoon kredietinformatie aan het MKB te bieden. De informatie wordt vervolgens via het internet geleverd. Creditsafe kreeg snel voet aan de grond en nu zijn al meer dan 55.000 bedrijven in Europa klant. Ze profiteren van de innovatieve producten op het gebied van kredietinformatie en sales- en marketinginformatie. De rapporten kunnen iedere seconde worden gedownload.

Creditsafe heeft nu vestigingen in Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland, Duitsland, de Benelux en de Verenigde Staten. De Groep heeft nu meer dan 500 mensen in dienst en blijft zijn activiteiten uitbreiden. Het bedrijf heeft de ambitie om ’s werelds leidende aanbieder te worden van online bedrijfsinformatie.

Creditsafe heeft afgelopen jaar als groep meer dan 40 miljoen bedrijfs- en kredietrapporten geleverd in Europa.