Golf van faillissementen in Nederlandse detailhandel

Groothandels steeds meer onder druk

05 MAART 2013, AMSTERDAM
Samenvatting
In januari 2013 heeft een golf van faillissementen plaats gevonden binnen de Nederlandse detailhandel.

Er zijn ruim vier keer zoveel retailers failliet verklaard in januari 2013 als in januari 2012. Het aantal start-ups is in januari 2013 gekrompen met 23% ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Een jaar eerder was deze krimp nog 14%, zo blijkt uit cijfers van Creditsafe, online aanbieder van bedrijf- en kredietrapporten. Kledingwinkels, schoenenwinkels en doe-het-zelfzaken kennen de meeste faillissementen. Met de recente economische ontwikkelingen lijkt 2013 een nieuw dieptepunt te worden voor de Nederlandse detailhandel.

Het uitblijven van herstel binnen de detailhandel is mogelijk een van de oorzaken van de verslechterende situatie bij Nederlandse groothandels. Er zijn ruim 15% meer groothandels failliet verklaard in januari 2013 dan in dezelfde maand vorig jaar. Ook hier is het aantal faillissementen bij ondernemingen gericht op mode of bouwmaterialen het hoogst. Het aantal faillissementen van groothandels gericht op non-food is verdubbeld in januari 2013 in vergelijking met januari 2012. Het totaal aantal failliete groothandels steeg voor het eerst sinds drie jaar in 2012 met bijna 20%. Een jaar eerder was dat nog een daling van ruim 6% ten opzichte van 2010. Het aantal start-ups binnen de Nederlandse groothandel daalde in januari 2013 met 20% ten opzichte van een jaar eerder. In januari 2012 werd nog een groei van 4,5% verwezenlijkt ten opzichte van januari 2011. 

Documenten
Contactpersonen
Over Creditsafe

Creditsafe Nederland B.V. is onderdeel van Creditsafe Group. De Creditsafe Group is een privately owned en onafhankelijke groep van bedrijven die actuele bedrijfsinformatie leveren.


Creditsafe is gestart in Noorwegen in oktober 1997 met het idee om via de telefoon kredietinformatie aan het MKB te bieden. De informatie wordt vervolgens via het internet geleverd. Creditsafe kreeg snel voet aan de grond en nu zijn al meer dan 55.000 bedrijven in Europa klant. Ze profiteren van de innovatieve producten op het gebied van kredietinformatie en sales- en marketinginformatie. De rapporten kunnen iedere seconde worden gedownload.

Creditsafe heeft nu vestigingen in Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland, Duitsland, de Benelux en de Verenigde Staten. De Groep heeft nu meer dan 500 mensen in dienst en blijft zijn activiteiten uitbreiden. Het bedrijf heeft de ambitie om ’s werelds leidende aanbieder te worden van online bedrijfsinformatie.

Creditsafe heeft afgelopen jaar als groep meer dan 40 miljoen bedrijfs- en kredietrapporten geleverd in Europa.