Eerste kwartaal 2013 nieuw dieptepunt voor auto-industrie

200% meer faillissementen dan eerste kwartaal van 2009

03 MEI 2013, DEN HAAG
Samenvatting
Dat de auto-industrie het de afgelopen jaren zwaar heeft gehad, is bekend. Toch was het aantal faillissementen in de Nederlandse auto-industrie nog nooit zo hoog als in het eerste kwartaal van 2013. In deze periode is het aantal faillissementen zelfs verdubbeld in vergelijking met het eerste kwartaal van 2009. Waren er in 2009 33 faillissementen, in 2013 zijn dit er 66. Uit cijfers van Creditsafe blijkt dat de normale vakgarage en dealers het meest te lijden hebben onder de economische crisis.

In januari 2013 leek het even of het aantal faillissementen gestabiliseerd was, maar in februari en maart van 2013 vielen er opnieuw rake klappen in de autobranche. Hiermee lijkt 2013 opnieuw een slecht jaar te worden met mogelijk in totaal meer dan 200 failliete organisaties binnen de auto-industrie. 2009 was het laatste jaar dat er meer dan 200 faillissementen waren. Uit de cijfers van Creditsafe blijk dat tussen 2010  en 2013 het aantal faillissementen  gestaag toenam.

Met meer dan 1000 nieuwe  bedrijven in de maanden januari en maart van 2013 zien veel nieuwe ondernemers toch kansen in de autobranche. Startende ondernemers zien kansen in gespecialiseerde garages, maar voornamelijk in de handel en reparatie van personenauto's en lichte bedrijfsauto’s. Kanttekening is wel dat het aantal start-ups het afgelopen jaar nog nooit zo laag is geweest als in 2013. 

Citaten
"Het aantal faillissementen laat zien dat de Nederlandse auto-industrie nog steeds in zwaar weer verkeert. Voor ondernemers in de auto-industrie blijft het daarom van essentieel belang om debiteuren zorgvuldig te monitoren en de kredietwaardigheid van zakelijke partners goed in de gaten te houden zodat ook gezonde ondernemingen niet in ernstige financiële problemen komen vanwege onbetaalde rekeningen" Andrew Harris, Managing Director Creditsafe Nederland
Documenten
Contactpersonen
Over Creditsafe

Creditsafe Nederland B.V. is onderdeel van Creditsafe Group. De Creditsafe Group is een privately owned en onafhankelijke groep van bedrijven die actuele bedrijfsinformatie leveren.


Creditsafe is gestart in Noorwegen in oktober 1997 met het idee om via de telefoon kredietinformatie aan het MKB te bieden. De informatie wordt vervolgens via het internet geleverd. Creditsafe kreeg snel voet aan de grond en nu zijn al meer dan 55.000 bedrijven in Europa klant. Ze profiteren van de innovatieve producten op het gebied van kredietinformatie en sales- en marketinginformatie. De rapporten kunnen iedere seconde worden gedownload.

Creditsafe heeft nu vestigingen in Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland, Duitsland, de Benelux en de Verenigde Staten. De Groep heeft nu meer dan 500 mensen in dienst en blijft zijn activiteiten uitbreiden. Het bedrijf heeft de ambitie om ’s werelds leidende aanbieder te worden van online bedrijfsinformatie.

Creditsafe heeft afgelopen jaar als groep meer dan 40 miljoen bedrijfs- en kredietrapporten geleverd in Europa.