Aantal faillissementen in Amsterdam blijft stijgen

Aantal faillissementen Rotterdam daalt

23 OKTOBER 2013, DEN HAAG
Samenvatting
Het aantal faillissementen in Amsterdam in 2013 is met 28% fors gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, terwijl in Rotterdam over dezelfde periode een daling was van 5,7%. Verder blijkt uit cijfers van Creditsafe, online aanbieder van bedrijfs- en kredietrapporten, dat Amsterdam immens aantrekkelijk blijft voor de startende ondernemer. In de hoofdstad werden meer dan twee keer zoveel bedrijven opgericht als in Rotterdam.

Faillissementen in Amsterdam en Rotterdam
De grote aantrekkingskracht van de hoofdstad op nieuwe ondernemers heeft mogelijk ook een keerzijde. Na een recordstijging van het aantal faillissementen in 2012 met 50%, steeg opnieuw het aantal faillissementen in 2013 in Amsterdam met 28%. In Rotterdam lijkt na de toename van het aantal faillissementen in 2012 met ongeveer 34%, nu eindelijk het aantal faillissementen echt af te nemen.

Starten van nieuwe onderneming blijft immens populair
Ondanks het feit dat het aantal faillissementen blijft stijgen in Amsterdam, houden genoeg ondernemers vertrouwen in de hoofdstad. Tot nu toe zijn dit jaar in Amsterdam ruim 13400 nieuwe ondernemingen gestart. Blijkbaar hebben ondernemers meer vertrouwen in Amsterdam dan in Rotterdam, want daar zijn maar 6587 nieuwe ondernemingen gestart. In zowel Amsterdam als Rotterdam steeg het aantal nieuwe ondernemingen in 2013 met ongeveer 8%, wanneer dit vergeleken wordt met dezelfde periode een jaar eerder.

"Mogelijk zien we hier een verband tussen het stijgende aantal faillissementen en het stijgende aantal nieuwe start-ups in de hoofdstad”, aldus Andrew Harris, algemeen directeur van Creditsafe Nederland. “Een faillissement heeft vaak tot gevolg dat ontslagen werknemers die geen baan kunnen vinden, voor zichzelf beginnen. Positief is dat de stijging van het aantal faillissementen in Rotterdam is overgegaan in een daling. We gaan de markt de komende tijd nauwlettend in de gaten houden om te kijken of deze ontwikkeling zich doorzet.”

Amsterdam en Rotterdam zijn de grootste steden van Nederland, Amsterdam heeft ruim 805.000 inwoners en Rotterdam ruim 616.000.

Afbeeldingen
Contactpersonen
Over Creditsafe

Creditsafe Nederland B.V. is onderdeel van Creditsafe Group. De Creditsafe Group is een privately owned en onafhankelijke groep van bedrijven die actuele bedrijfsinformatie leveren.


Creditsafe is gestart in Noorwegen in oktober 1997 met het idee om via de telefoon kredietinformatie aan het MKB te bieden. De informatie wordt vervolgens via het internet geleverd. Creditsafe kreeg snel voet aan de grond en nu zijn al meer dan 55.000 bedrijven in Europa klant. Ze profiteren van de innovatieve producten op het gebied van kredietinformatie en sales- en marketinginformatie. De rapporten kunnen iedere seconde worden gedownload.

Creditsafe heeft nu vestigingen in Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland, Duitsland, de Benelux en de Verenigde Staten. De Groep heeft nu meer dan 500 mensen in dienst en blijft zijn activiteiten uitbreiden. Het bedrijf heeft de ambitie om ’s werelds leidende aanbieder te worden van online bedrijfsinformatie.

Creditsafe heeft afgelopen jaar als groep meer dan 40 miljoen bedrijfs- en kredietrapporten geleverd in Europa.