Daling faillissementen zet door in tweede kwartaal 2014

Eerste helft dit jaar 39 procent minder faillissementen in de bouw

01 JULI 2014, DEN HAAG
Samenvatting
In het eerste half jaar van 2014 zijn er in Nederland 4010 bedrijven failliet gegaan, dit is ruim 22 procent minder dan in dezelfde periode van 2013 (5154 faillissementen). In het eerste kwartaal was al een daling te zien van het aantal faillissementen en deze daling zet nu verder door in het tweede kwartaal van 2014. Het is voor het eerst sinds de start van de economische recessie dat het aantal faillissementen niet stijgt in ons land, zo blijkt uit cijfers van Creditsafe, online aanbieder van bedrijfs- en kredietrapporten.

Transportsector

Het aantal faillissementen in de transportsector is in de eerste helft van 2014 met 18 procent gedaald in vergelijking met 2013, een jaar eerder was dat een daling van ruim anderhalf procent. Vooral het aantal faillissementen in het vrachtvervoer is in de eerste zes maanden van 2014 flink afgenomen. Waar in 2013 het aantal failliete expediteurs en bevrachters nog met 38 procent steeg, is er in 2014 een daling van 38 procent. Ook het aantal het faillissementen in de vrachttransport is afgenomen met 16 procent terwijl dit aantal in 2013 met 11 procent toenam.

Bouwsector

In de hele bouwsector zijn tijdens de financiële crisis uitzonderlijk veel bedrijven failliet gegaan. Maar het lijkt nu er echt op dat 2014 het jaar van de ommekeer wordt. In de eerste helft 2014 hebben er 39 procent minder faillissementen plaatsgevonden dan in 2013. Binnen de sector schilders gingen ruim 66 procent minder bedrijven failliet. Het aantal faillissementen binnen de sector timmerbouw nam in de eerste helft van dit jaar met ruim 44 procent af.

Automotive

Ook in de autobranche is voor het eerst sinds twee jaar weer een daling in het aantal faillissementen te zien. In de eerste helft van 2014 daalde het aantal faillissementen met ruim 32 procent vergeleken met een jaar eerder. In de eerste zes maanden van 2013 en 2012 steeg het aantal faillissementen met respectievelijk 34 en 21 procent.

Horeca & Hospitality

In de Horeca en Hospitality branche was in 2012 al een daling van het aantal faillissementen en in de eerste helft van dit jaar is opnieuw een daling te zien. Het aantal faillissementen daalde de afgelopen zes maanden met ruim 12 procent vergeleken met een jaar eerder. Het aantal failliete restaurants is in het afgelopen half jaar met ruim 14 procent afgenomen. Een jaar eerder was er nog een stijging van ruim 23 procent. Opvallend is dat het aantal failliete hotels het afgelopen half jaar juist is toegenomen met 57 procent.  

Contactpersonen
Download PDF
Download PDF
Over Creditsafe

Creditsafe Nederland B.V. is onderdeel van Creditsafe Group. De Creditsafe Group is een privately owned en onafhankelijke groep van bedrijven die actuele bedrijfsinformatie leveren.


Creditsafe is gestart in Noorwegen in oktober 1997 met het idee om via de telefoon kredietinformatie aan het MKB te bieden. De informatie wordt vervolgens via het internet geleverd. Creditsafe kreeg snel voet aan de grond en nu zijn al meer dan 55.000 bedrijven in Europa klant. Ze profiteren van de innovatieve producten op het gebied van kredietinformatie en sales- en marketinginformatie. De rapporten kunnen iedere seconde worden gedownload.

Creditsafe heeft nu vestigingen in Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland, Duitsland, de Benelux en de Verenigde Staten. De Groep heeft nu meer dan 500 mensen in dienst en blijft zijn activiteiten uitbreiden. Het bedrijf heeft de ambitie om ’s werelds leidende aanbieder te worden van online bedrijfsinformatie.

Creditsafe heeft afgelopen jaar als groep meer dan 40 miljoen bedrijfs- en kredietrapporten geleverd in Europa.